Thursday, 6 December 2012

Must Read 15 General awareness Questions for IBPS Clerk Exam

Institute of Banking Personnel Selection(IBPS ) announced exam dates for clerk dates are 15 December ,16 December,22 December & 23 December 2012. so here providing some general awareness questions for IBPS bank exam  of clerk .might check your practice test for solved question. 

1. Who became Miss World 2012?
(a) Denise Perrier
(b) Yu Wenxia
(c) Marita Lindah
(d) Azra Akin

2.The sensitive index of National stock Exchange of India is popularly known as
(a) SENSEX
(b) CRIS
(c) CSE
(d) MCX
(e) Nifty

3.Which Country won the most number of Gold Medals in the first Olympic Games?
(a) United States
(b) Germany
(c) Greece
(d) Australia

4.Who Officially opened the first Olympic games ?
(a) Prince Andrew
(b) Constantine I
(c) Otto
(d) King George I

5. The Union Railway Budget 2012-13 was presented in the Lok Sabha on 14 March 2012 by Union Railway Minister Dinesh Trivedi. Which of the following facts related to the budget are not true?
1. The total union budget outlay for 2012-13 stood at Rs 60100 crore.
2. The fares were raised in the budget. The fares were raised 5 paise per km for suburban and ordinary second class. Fares for mail express second class was raised by only 2 paise per km
3. Union Railway budget 2012-13 proposed to allocate about Rs 4410 crore to capacity augmentation works
4. The Union railway proposed to electrify 6500 route kilometers during the 12th Plan period. This would include electrification of Udhampur-Srinagar-Baramulla line and hence provide pollution free traction to the pristine Kashmir Valley.
(a) 3 & 5
(b) Only 4
(c) Only 2
(d) 3 & 4

6.Reserve Bank of India (RBI) on 4 May 2012 raised the interest rate ceiling on NRI deposits in foreign currencies by up to what percent?
(a) 1%
(b) 2.5%
(c) 3.3%
(d) 3%

7. Which of the following public sector bank has appointed Madhukant Girdharlal Sanghvi as its new Chairman
(a) Bank of Baroda
(b) Allahabad Bank
(c) State Bank of Maharashtra
(d) Syndicate Bank

8. Which of the following banks filed a criminal complaint against Sterling Biotech, and its six directors, for allegedly defaulting on repayments on credit facilities provided by the public sector lender?
(a) State Bank of Travancore
(b) State Bank of Mysore
(c) State Bank of Patiala
(d) State Bank of Indore

9. Which PSU lender called off its plans to set up a joint venture with Visa Inc and Elavon Inc to enter the merchant acquiring business over differences on sharing technology?
(a) Union Bank
(b) State Bank of India
(c) Syndicate Bank
(d) Corp Bank

10. Who is the author of the novel ‘The White Tiger’?
(a) Paul Krugman
(b) Arvind Adiga
(c) Jhumpa Lahiri
(d) Steve Waugh

11.Which book is not written by Chetan Bhagat?
(a) A House for Mr. Biswas
(b) The 3 Mistakes of my life
(c) 5 Point Someone
(d) A Bend in the River

12. Who won the Miss India Earth Title in Pantaloon Femina Miss India 2012?
(a) Vanya Mishra
(b) Rochelle Maria
(c) Prachi Mishra
(d) Gargi Gupta

13.  The Country which has accepted UN peace plan to end violence in the Country is:
(a) Iraq
(b) Jordan
(c) Syria
(d) Yeman

14.  Name the person who was appointed as the new chairman of the High Level Committee on
Financing Infrastructure on 16 July 2012.
(a) Deepak Parekh
(b) Adi Godrej
(c) KP Singh
(d) None of these

15.  The Appointment Committee of the Cabinet (ACC) on 16 July 2012 decided to appoint Arun
Mishra as the Chief of Director General of Civil Aviation (DGCA). Name the personwho was
replaced by him to the top post?
(a) EK Bharatbhushan
(b) Syed Nasim Ahmad Zaidi
(c) Rahul Khullar
(d) None of the above

Answers :

1.B 2. A 3. A 4.D 5.C 6.D 7.D 8.B  9.C 10.B 11. D 12. C 13. C 14. A 15. A

2 comments:

Sameer said...

@admin in question no 11 "A House for Mr. Biswas" is also not written by Chetan Bhagat.

Shakti said...

@ admin in question no. (2) index of national stock exchange is known as NIFTY. right option is D instead of A.

Post a Comment