Sunday, 24 February 2013

IBPS IT Specialist Officer professional knowledge Practice -8

professional knowledge questions for IBPS Specialist IT Officer

1. One advantage of dial-up internet access is__________

[A] It utilizes broadband technology

[B] It utilizes existing telephone service

[C] It uses a router for security

[D] Modem speeds are very fast

[E] None of these

(Ans):-B

 

2. A computer checks the _____of user names and password for a match before granting access.

[A] Website

[B] Network

[C] Backup file

[D] Database

[E] None of these

(Ans):-D

 

3. Computer that is potable and convenient for users who travel is known as_______

[A] Super computers

[B] Laptops

[C] Mini computers

[D] File server

[E] None of these

(Ans):-B

 

4. Which of the following is true?

[A] Byte is a single digit in a binary number

[B] Bit represents a grouping of digital numbers

[C] Eight digit binary numbers is called a byte

[D] Eight digit binary numbers is called a bit

[E] None of these

(Ans):-C

 

5. Office LAN’s that are spread geographically apart on a large scale can be connected using a corporate________

[A] CAN

[B] LAN

[C] DAN

[D] VAN

[E] TAN

(Ans):-D

 

6. Which process check to ensure the components of the computer are operating and connected properly?

[A] Booting

[B] Processing

[C] Saving

[D] Editing

[E] None of these

(Ans):-A

 

7. How can the user determine what programs are available on a computer?

[A] Checking the hard disk properties

[B] Viewing the installed programs during the booting process

[C] Checking the operating system for a list of installed programs

[D] Checking the existing files saved on the disk

[E] None of these

(Ans):-D

 

8. In Dos, the ‘’Label’’ command is used to

[A] Display the label of disk

[B] Change the label of disk

[C] Remove the label of disk

[D] Both 1 and 2

[E] None of these

(Ans):-D

 

9. The subsystem of the kernel and hardware that virtual to physical addresses comprises.

[A] Process management sub-system

[B] Memory management sub-system

[C] Input/output management sub-system

[D] All the above

[E] None of these

(Ans):-B

 

10. Which of the following computer language is a mathematically oriented languages used for scientific problems?

[A] FORTRAN

[B] LISP

[C] COBOL

[D] APPLE

[E] None of these

(Ans):-A

 

11. Which of the following types of table’s constraints will prevent the entry of duplicate rows?

[A] Primary key

[B] Unique

[C] Null

[D] Foreign key

[E] None of these

(Ans):-A

 

12. The sharing of a medium and its path by 21 or more devices is called

[A] Modulation

[B] Encoding

[C] Line discipline

[D] Multiplexing

[E] None of these

(Ans):-D

 

13. Which multiplexing technique transmits along signals?

[A] FDM

[B] Synchronous TDM

[C] Asynchronous TDM

[D] Both 2 and 3

[E] None of these

(Ans):-A

 

14. How many values can be represented by a single byte?

[A] 4

[B] 16

[C] 64

[D] 256

[E] 512

(Ans):-D

 

15. Which of the following refers to a small, single-site network?

[A] LAN

[B] DSL

[C] RAM

[D] USB

[E] CPU

(Ans):-A

 

16. Microsoft office is

[A] Shareware

[B] Public-domain software

[C] Open-source software

[D] A vertical market application

[E] An application suite

(Ans):-E

 

17. Information travels between components on the mother board through

[A] Flash memory

[B] CMOS

[C] Bays

[D] Buses

[E] Peripherals

(Ans):-5

 

16. How are data organized in a spreadsheet?

[A] Lines and spaces

[B] Layers and planes

[C] Height and width

[D] Rows and columns

[E] None of these

(Ans):-D

 

17. The blinking symbol on the computer screen is called the

[A] Mouse

[B] Logo

[C] Hand

[D] Palm

[E] Cursor

(Ans):-E

 

18. Application software

[A] is used to control operating system

[B] is designed to help programmers

[C] Performs specific task for computer users

[D] is used for making design only

[E] All the above

(Ans):-C

 

19. The person contributing the idea of the stored program was

[A] John Neumann

[B] Charles Babbage

[C] Howard Aiken

[D] Daniel Thomas

[E] Dennis Ritenie

(Ans):-A

 

20.The speed at which the monitor accepts data is called

[A] Bandwidth

[B] Interlacing

[C] Response time

[D] Scanning

[E] Maximum speed

(Ans):-A

7 comments:

ankit prajapati said...

The person who is going for IBPS IT Specialist Officer Exam they must have at least see this blog for one time..
Thanx For Sharing...

Aduri VARA PRASAD said...

thank you sir.these questions are very useful.

chandrashekhar chikkalaki said...

it is a great job.... n plz send IT Officer Professional Knoldge Practice sets 1-7 to my E-mail id: shekhar.ss01@gmail.com.

Nimisha Salim said...

Thanks a lot sir.. pls include download link also..

Nimisha Salim said...

Sir pls upload previous it officer quantitative aptitude question also. That will be very helpful to us.. PLS unload as fast as possible...

Ravi Kumar said...

thanx ... it is very helpful .. please also provide download link ....

Nitin Saini said...

why to download..jst save the page..

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More